Verlenging van de risicotermijn naar 5 Jaar: wat betekent dit voor uw schenking?

 

De Vlaamse regering is van plan de risicotermijn voor schenkingen zonder schenkbelasting te verlengen van 3 naar 5 jaar, een belangrijke wijziging die gevolgen kan hebben voor wie een schenking overweegt. Schenkingen die vóór 1 januari 2025 plaatsvinden, blijven onder de huidige termijn van 3 jaar vallen, terwijl nieuwe schenkingen na deze datum onder de verlengde periode vallen. In dit artikel bespreken we wat deze wijziging concreet voor u betekent en welke stappen u kunt overwegen om optimaal van de huidige wetgeving gebruik te maken.

Verlenging van de risicotermijn van 3 jaar naar 5 jaar voor schenkingen zonder schenkbelasting: wat betekent dit voor u?

 Een van de belangrijkere wijzigingen die de Vlaamse regering wil doorvoeren, is de verlenging van de zogenaamde "risicotermijn" of “verdachte periode” voor schenkingen waarop geen schenkbelasting werd betaald en dus ook niet notarieel werden vastgelegd.

Momenteel geldt dat wanneer iemand een schenking doet in een niet-notariële vorm, zoals een bank- of handgift, er in principe geen schenkbelasting verschuldigd is. Dit wordt ook wel een onrechtstreekse schenking genoemd. Echter, als de schenker binnen drie jaar overlijdt, wordt de schenking alsnog belast in de vorm van erfbelasting, alsof het een legaat betreft. De erfbelasting zal hoger zijn dan de schenkbelasting.

De Vlaamse regering is nu van plan om deze termijn van drie jaar te verlengen naar vijf jaar.

Zoals Vlaams minister-president Matthias Diependaele recentelijk verduidelijkte in een interview in het Radio 1-programma Het Ontbijt op 19 oktober 2024, zou deze nieuwe regeling van toepassing zijn op schenkingen die plaatsvinden vanaf 1 januari 2025. Dit is volgens Diependaele een manier om de regelgeving meer in lijn te brengen met andere Europese landen, waar dergelijke risicotermijnen al langer gelden.

Er klinkt eensgezindheid op het Vlaamse niveau over deze wijziging en het vermoeden is dan ook dat er snel wetgeving omtrent deze kwestie geschreven en goedgekeurd zal worden.

 

Belangrijk om te weten: de verlenging zou dan alleen gelden voor nieuwe schenkingen

Voor alle duidelijkheid: de verlenging van de "verdachte periode" van drie naar vijf jaar geldt enkel voor schenkingen van roerende goederen die plaatsvinden vanaf 1 januari 2025.

Voor schenkingen die vóór deze datum werden uitgevoerd, blijft de huidige termijn van drie jaar van kracht.

 

Waarom een schenking registeren? Of waarom niet?

Bij schenkingen van geld of andere roerende goederen kunt u ervoor kiezen om deze te laten registreren of niet. Als u een schenking niet registreert, hoeft u geen schenkbelasting te betalen, maar riskeert u wel dat de schenking bij overlijden binnen de risicotermijn alsnog belast wordt met erfbelasting. Daarentegen, als u een schenking wél registreert, betaalt u schenkbelasting, maar vermijdt u erfbelasting volledig, zelfs als de schenker binnen de risicotermijn overlijdt. Het tarief voor geregistreerde schenkingen van roerende goederen bedraagt op vandaag 3% voor schenkingen in rechte lijn en tussen partners, en 7% voor schenkingen aan andere personen.

Voor schenkingen van vastgoed en andere onroerende goederen is registratie altijd verplicht, en hierop is altijd schenkbelasting van toepassing. Deze belasting wordt berekend in schijven.

Diependaele bevestigde eerder dat de tarieven op schenkbelastingen voorlopig niet zullen wijzigen, om de fiscale druk op schenkingen beheersbaar te houden.

 

Toekomstige hervorming van de erfbelasting

Ook een hervorming van de erfbelasting staat in het regeerakkoord van de Vlaamse regering. De concrete hervorming zou pas in 2026 verwacht worden, wanneer de begrotingsopmaak plaatsvindt. Vlaams minister van Begroting Ben Weyts zou tegen die tijd met een voorstel komen. Over de exacte percentages van de erfbelasting zijn nog geen definitieve afspraken gemaakt.

Het moge duidelijk zijn: het een en ander is in beweging.

Uiteraard wordt dit onderwerp op de voet opgevolgd en zullen wij u informeren zodra er meer informatie beschikbaar is.

 

Wat betekent dit concreet voor u?

Als u van plan bent om een schenking te doen in de vorm van een bankgift, handgift of een andere indirecte schenking, zoals kwijtschelding van schuld, kan het gunstig zijn om dit nog vóór 1 januari 2025 te doen.

Op die manier valt uw schenking nog onder de huidige termijn van drie jaar.

Bij het uitvoeren van een dergelijke schenking is het ook verstandig om te overwegen of u een vaste datum wenst of de schenking al dan niet wilt registreren, afhankelijk van uw situatie en voorkeuren. De modaliteiten verbonden aan een (on)rechtstreekse schenking kunnen namelijk het verschil maken. 

 

Heeft u vragen over dit onderwerp of wilt u advies? Neem gerust contact met ons op, we helpen u graag verder!